Έλληνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ακίνδυνο

Έλληνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ακίνδυνο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι από τη μικρής κλίμακας κλινική τους μελέτη προέκυψε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο- δεν έχει παρενέργειες για την καρδιακή λειτουργία.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών και επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, μίλησε για τα αποτελέσματά της έρευνάς του κατά το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο,«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μια υγιεινή συνήθεια αλλά είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική των (κανονικών) τσιγάρων» δήλωσε.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τεράστιους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα, από τα δεδομένα που διατίθενται επί του παρόντος προκύπτει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά και ότι το να αντικαταστήσει κάποιος τον καπνό με ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του».

Ο Φαρσαλινός και η ομάδα του εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου με καπνό καθώς και εκείνη 22 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά την χρήση του επί επτά λεπτά.

Ενώ οι καπνιστές εμφάνισαν σημαντική καρδιακή δυσλειτουργία- περιλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού- εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφάνισαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης.

Η ελληνική κλινική μελέτη ήταν η πρώτη στον κόσμο που εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρόλαυτά ο δρ. Φαρσαλινός δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μελέτες ευρύτερης κλίμακας για την εξέταση των πιθανών μακροχρόνιων παρενεργειών από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ άλλοι γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο δήλωσαν επιφυλακτικοί για τυχόν πρώιμη “αθώωση” του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στο ίδιο συνέδριο, μίλησε και ο δρ Ράσελ Λέπκερ απο το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα,ο οποίος εξέφρασε τη δυσπιστία του για τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. «Προφανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα του να μην περιέχει τις χιλιάδες άλλες χημικές ουσίες–πλην της νικοτίνης–που περιέχει ένα κανονικό τσιγάρο» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Δεν νομίζω ότι έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα (η μελέτη), αλλά αναμφίβολα αν εκθέσεις κάποιον σε λιγότερες βιοενεργές χημικές ουσίες ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος»

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 2003 στην Κίνα αλλά σήμερα πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: iefimerida.gr

Ο C

Share this post